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  1. 論集
  2. 広島修大論集
  3. 39巻1号

食物選択における嗅覚の役割

https://shudo-u.repo.nii.ac.jp/records/586
https://shudo-u.repo.nii.ac.jp/records/586
a7c65ecf-209b-4a7f-97f8-bda3e31e5fe4
名前 / ファイル ライセンス アクション
KJ00004138567.pdf KJ00004138567 (1.5 MB)
Item type 紀要論文(ELS) / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 1998-09-30
タイトル
タイトル 食物選択における嗅覚の役割
タイトル
タイトル Psychological Consideration of the Role of Olfaction on the Food Selection
言語 en
言語
言語 jpn
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
ページ属性
内容記述タイプ Other
内容記述 P(論文)
記事種別(日)
論文
記事種別(英)
en
Article
論文名よみ
その他のタイトル ショクモツ センタク ニ オケル キュウカク ノ ヤクワリ
著者名(日) 坂井 , 信之

× 坂井 , 信之

坂井 , 信之

ja-Kana サカイ, ノブユキ

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今田 , 純雄

× 今田 , 純雄

今田 , 純雄

ja-Kana イマダ, スミオ

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著者名よみ サカイ , ノブユキ

× サカイ , ノブユキ

サカイ , ノブユキ

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イマダ , スミオ

× イマダ , スミオ

イマダ , スミオ

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著者名(英) Sakai , Nobuyuki

× Sakai , Nobuyuki

en Sakai , Nobuyuki

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Imada , Sumio

× Imada , Sumio

en Imada , Sumio

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著者所属(日)
日本学術振興会
著者所属(日)
広島修道大学
出版者
出版者 広島修道大学人文学会
抄録(英)
内容記述タイプ Other
内容記述 This article is one of series that review psychological studies about eating behavior in humans and animals. In this paper, the role of olfaction on the food selection in humans and animals were reviewed. In our daily use of the words, the word "taste (A-JI)" includes both of the sensation that is arisen from the taste receptors on the mouth and of the sensation arisen from the olfactory receptors on the nasal cavity. We humans sometimes experience "The taste (A-JI) of the food is changed by the respiratory infection." It is known that this change of taste is come from the change of odor perception. Thus, we can not distinguish the taste sensation from the odor sensation. The negative and positive experience to the food changes the hedonics of the "taste (A-JI)" of that food. Some studies in cognitive psychology and psychophysiology suggest that the olfactory hedonics is ready to associate with the emotional memory and that the taste hedonics is innate and robust. The authors suggest that the change of the hedonics of "taste (A-JI)" after some experiences stems from the change of the hedonics of odor. The olfactory experiment in eating behavior have not been documented well. The studies about the hedonics and its changes of the olfactory perception in eating behavior seem to be needed more.
収録物識別子
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AN00212913
書誌情報 広島修大論集. 人文編

巻 39, 号 1, p. 41-66, 発行日 1998-09-30
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Ver.1 2023-07-25 10:12:18.198613
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